"L'experiència més bella que podem tenir és el misteri - l'emoció fonamental que és al bressol del veritable art i la veritable ciència."
A. Einstein

divendres, 1 de febrer del 2013

Tritó verd

Mostreig bassa tritons
En aquesta ocasió he sortit amb un company herpetòleg. L'he acompanyat a mostrejar dues basses temporals bora de Girona. Està realitzant un estudi de les poblacions d'amfibis de diferents basses dels voltants de Girona. El seu estudi és subvencionat des de la societat catalana d'herpetologia (SCH). En una d'elles hem tornat a localitzar larves de salamandra, com les que vaig parlar l'octubre de l'any passat. Sembla que els hi falta poc per realitzar la metamorfosis i sortir de l'aigua.


Tritó fora de l'aigua



L'espècie que m'ha animat a escriure sobre ella ha sigut la que hem trobat a l'altre bassa. Un petit amfibi d'uns 12 cm. Amb una impressionant coloració verda i negra. Aquest animal d'hàbits nocturns és el tritó verd, Triturus marmoratus. Un amfibi de la mateixa família que les salamandres, els salamandrids.
Aquest animal ha sigut detectat en aquesta bassa des de l'octubre. Més o menys en aquestes dates (octubre-novembre) és quan els individus adults d'aquesta espècie, en estat reproductor, arriben a l'aigua i es comencen a instal·lar per preparar-se per l'època reproductora. Després, depenent de la severitat de l'hivern, a principis d'any (gener - febrer) o una mica més endavant (març - maig) comença l'època d'aparellament.

Ou de tritó

Podem deduir que l'època d'aparellament en aquesta bassa ja ha començat, ja que vam localitzar un ou (foto dreta). Són molt petits i sovint difícils de detectar. Normalment es troben dins d'una fulla doblegada o enganxats en algun material vegetal.





Tritó dins l'aigua
L'exemplar que vam trobar es tracte d'un mascle, ja que presenta una cresta dorsal, que li arriba fins al final de la cua. Aquesta cresta és present durant l'època reproductiva quan els individus es troben dins l'aigua. És més apreciable quan l'animal es troba dins l'aigua (foto esquerra). Té un color verd-groc amb ratlles verticals negres. Les femelles, en lloc de la cresta presenten una ratlla dorsal generalment vermella o taronjada.

Quan acaba l'època d'aparellament  al començar l'estiu, aquest animal surt de l'aigua per buscar un amagatall i passar l'època calorosa sota terra.

Pel que fa la seva conservació, les poblacions de tritó verd han disminuït durant les últimes dècades a Catalunya. Requereix la presència de basses temporals o semi temporals  i la seva conservació té un efecte important sobre l'espècie.
Val a dir, que l'estudi d'aquest company, consisteix en fer un estudi dels amfibis presents durant un període de temps, i en finalitzar aquest període fer propostes, als propietaris o gestors de l'espai on es troben les basses, de manteniment de les basses per tal d'afavorir la presència dels amfibis.

Regne: Animal
Filum: Cordats
Classe: Amfibis
Ordre: Urodels
Familia: Salamandridae
Espècie: Triturus marmoratus

Text i fotos: Roger Pacreu 
Bibliografia: Amfibis i rèptils de Catalunya, País Valencià i Balears. X. Rivera, D. Escoriza, J. Maluquer-Margalef, O. Arribas i S. Carranza. Lynx. 2011.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada