"L'experiència més bella que podem tenir és el misteri - l'emoció fonamental que és al bressol del veritable art i la veritable ciència."
A. Einstein

dilluns, 14 de juliol de 2014

Macroinvertebrats aquàtics del Ter

En aquesta ocasió vaig sortir al riu amb un grup de petits exploradors a veure què trobàvem a les ribes del Ter per Girona. Vam sortir de Fontajau, i després de caminar una estona pel costat del riu, contemplant la vegetació de ribera i algun picot, vam arribar a la zona de l'illa del Ter.

Illa del Ter (Girona)

Allà ens vam centrar en l'observació d'invertebrats aquàtics. Tots ens ho vam passar molt bé rebuscant amb salabrets i ficant-nos dins al riu amb les xancletes.

A més de la diversió produïda per l'aigua i saltar pel riu, vam observar algunes espècies de macroinvertebrats aquàtics. 

El que més vam observar van ser insectes. Vam trobar dues espècies d'heteròpters, barquers (notonèctids) i escorpins d'aigua (nèpids, segurament Nepa cinerea). Es tracta d'espècies presents en qualsevol qualitat d'aigües.

Barquer (notonèctid)
Escorpí d'aigua (nèpid)

D'insectes també vam trobar un parell d'odonats, una libèl·lula adulta, ja metamorfitzada, i una larva de libèl·lula que vam determinar de la família dels lèstids. Segons un índex donat per l'associació habitats, al projecte rius, aquesta seria l'única espècie observada que ens indicaria una qualitat bona de l'aigua.
Larva lèstid
Libèl·lula

Cicle dels odonats
Vam trobar un representant dels artròpodes crustacis, en aquest cas no va ser un cranc de riu, sinó un gammàrid, una petita gambeta de riu, Gammarus spAquesta també és una espècie present en qualsevol qualitat d'aigües.

Gammàrid
També vam trobar una espècie de mol·lusc gasteròpode, una cargolina que vam determinar de la família dels físids, segurament Physia spAquesta també és una espècie present en qualsevol qualitat d'aigües.

Physia sp.
Tinguent en compte la diversitat de macroinvertebrats que podem trobar al riu, no vam veure gaires espècies, però van ser suficients per fer passar una bona als petits exploradors.

Text i fotos: R. Pacreu
Bibliografia: Làmines macroinvertebrats (Associació Hàbitats), Desplegables de la fauna aquàtica de la conca del Besòs, Macroinvertebrats I i II (Consorci per a la defensa de la conca del Besòs)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada