"L'experiència més bella que podem tenir és el misteri - l'emoció fonamental que és al bressol del veritable art i la veritable ciència."
A. Einstein

dijous, 24 de gener de 2013

El lliri de neu


No són gaires les plantes que podem veure florides durant les primeres setmanes d'hivern. Tot i que aquest any hem tingut un temps relativament suau i ha permès la floració de moltes espècies. Però en concret, durant el mes de Gener, ja podem veure florida una bella flor blanca, el lliri de neu. Es tracta d'una planta bulbosa d'entre  10 i 35 cm, amb una flor pèndula, que té una taca verda característica.La podem trobar des de terra baixa fins als 2000 m. És típica de boscos caducifolis humits. Sortint de Girona cap al sud, remuntant el riu Onyar, tot fent una bona passejada, si observem bé les vores del riu podem gaudir de la presència d'aquesta dama d'hivern que forman petites catifes blanques. El petit lliri de neu, ens pot captivar sent de les primeres belleses en florir de l'any.


Es tracta d'una planta superior amb flor de la família de les Amaril·lidàcies, el lliri de neu, Galanthus nivalis.Textos i fotos: Roger Pacreu
Bibliografia: Flora manual dels països catalans. Oriol de Bolós. Pòrtic 2 comentaris:

 1. Bones Roger,
  Hem dic Lara Costa i sóc d'Ivars d'Urgell.
  Tinc un dubte sobre una qüestió en concret i no he sapigut trobar la resposta. Avere si em pots ajudar.
  Tinc un potus a l'interior de casa i moltes vegades expulsa gotes d'aigua per la punta de les fulles. A que és degut aquest fenomen?

  ResponElimina
  Respostes
  1. Bones Lara. Segurament estigui relacionat amb la transpiració de la planta.

   Les plantes per moure els fluids interns de l'arrel en amunt deixen que l'aigua se'ls evapori per les fulles, generant una força que mou la sabia.

   Pot ser que en algun moment d'aquesta evaporació les condicions de l'habitació facin que l'aigua es condensi i formi gotes sobre les fulles. Similar a la rosada del matí sobre les plantes.

   Si busques informació sobre la transpiració de les plantes segurament t'aclareixi alguna coseta. És un tema molt curiós i interessant.

   Salut.

   Elimina