"L'experiència més bella que podem tenir és el misteri - l'emoció fonamental que és al bressol del veritable art i la veritable ciència."
A. Einstein

dijous, 24 de gener del 2013

El lliri de neu


No són gaires les plantes que podem veure florides durant les primeres setmanes d'hivern. Tot i que aquest any hem tingut un temps relativament suau i ha permès la floració de moltes espècies. Però en concret, durant el mes de Gener, ja podem veure florida una bella flor blanca, el lliri de neu. Es tracta d'una planta bulbosa d'entre  10 i 35 cm, amb una flor pèndula, que té una taca verda característica.



La podem trobar des de terra baixa fins als 2000 m. És típica de boscos caducifolis humits. Sortint de Girona cap al sud, remuntant el riu Onyar, tot fent una bona passejada, si observem bé les vores del riu podem gaudir de la presència d'aquesta dama d'hivern que forman petites catifes blanques. El petit lliri de neu, ens pot captivar sent de les primeres belleses en florir de l'any.


Es tracta d'una planta superior amb flor de la família de les Amaril·lidàcies, el lliri de neu, Galanthus nivalis.



Textos i fotos: Roger Pacreu
Bibliografia: Flora manual dels països catalans. Oriol de Bolós. Pòrtic 







diumenge, 13 de gener del 2013

Lianes i enredaderes

Smilax aspera (arítjol)

Són moltes les espècies vegetals que podem veure quan anem al bosc. Aquesta entrada la vull dedicar a una liana (Smilax aspera) i una enredadora (Hedera elix) que sovint trobem en abundància cobrint els boscos mediterranis. 

Es tracte de dues espècies de plantes vasculars (cormòfites) amb flor (espermatòfites) i llavor (angioespermes).




A la dreta tenim la liana, anomenada arítjol. Smilax aspera de la família de les Esmilacàcies. La podem trobar fins a uns 1000 m d'altitud.





Hedera helix (heura)

I a l'esquerra la planta enredadora, l'heuraHedera helix de la família de les Araliàcies.  Abundant en boscos i parets de cases i zones urbanes. També la trobem més amunt dels boscos mediterranis, a l'estatge montà i fins a uns 1700 m d'altitud.









Textos i fotos: Roger Pacreu
Bibliografia: Flora manual dels països catalans. Oriol de Bolós. Pòrtic