"L'experiència més bella que podem tenir és el misteri - l'emoció fonamental que és al bressol del veritable art i la veritable ciència."
A. Einstein

dijous, 28 d’abril de 2016

L'eriçó fosc

Foto 1. Punxes espinoses
de l'eriçó
Hi ha un entranyable habitant dels nostres boscos que és menut i ple de punxes espinoses. Rarament podem creuar-nos amb ell, i quan tenim aquesta sort, a diferència de la majoria dels mamífers, quan s'espanta o se'l molesta en lloc de sortir corrents s'enrosca en forma de bola, convertint-se tot ell una bola punxant. Llavors tampoc podrem apreciar gaire què o com és, ja que la seva persistència segurament serà més pacient que nosaltres i acabarem desistint i marxarem abans no ho faci ell. 

En aquesta ocasió vaig trobar una d'aquestes impressionants boles formades per milers de punxes i vaig practicar la paciència fins a què es va confiar a fugir mostrant una gran cautela i el seu peculiar pas lent i dubitatiu en el que es va parant tot sovint a olorar l'aire, utilitzant el seu sentit principal, l'olfacte. Segurament acabava de sortir de l'hibernació i es disposa a buscar un individu del sexe oposat per tal de perpetuar l'espècie.


Petita gravació de l'eriçó fosc, Erinaceus euopaeus

Foto 2. Cara de l'eriçó fosc,
 línia negra del morro a l'ull
Es tracta d'un mamífer insectívor (depenent de la bibliografia li donen un ordre propi, diferent a l'ordre insectivors, O. Erinaceomorfs) com les musaranyes i els talpons, però d'una mida més gran. Els adults pesen al voltant d'un quilo, i mesuren entre 200 i 300 mm. De fet es tracta de l'espècie més gran de les dos espècies d'eriçons que podem trobar a la península ibèrica, l'eriçó fosc i l'eriçó clar, Erinaceus europaeus i Atelerix algirus respectivament. Són espècies molt similars i difícils de distingir. Com el seu nom indica l'eriçó fosc té una coloració més fosca, sobretot a la zona de la cara, el ventre i les orelles, les quals no sobresurten de les punxes, i en l'eriçó clar si. Si li podem arribar a veure la cara, hi trobarem un caràcter que ens facilitarà reconèixe'l, una ralla negra que li va del morro a l'ull característica de l'eriçó fosc (foto 2).

Malauradament, tot i que les espines que té són una gran defensa contra els depredadors, no el protegeixen davant dels cotxes, i els atropellaments suposen una de les principals causes de mortaldat. Per sort aquesta espècie no es troba amenaçada.

Foto 3. Eriçó fosc, Erinaceus europaeus
Especie: Erinaceus europaeus
Família: Erinacids
Ordre: Insectivors
Classe: Mamífers
Grup: Cordats
Regne: AnimalText, fotos i video: R. Pacreu
Bibliografia: Mamíferos de España. Francisco J. Purroy i Juan M. Varela. Lynx, 
Principios integrales de Zoologia. Hickman. Mc Graw Hill
Webgrafia: Wikipedia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada