"L'experiència més bella que podem tenir és el misteri - l'emoció fonamental que és al bressol del veritable art i la veritable ciència."
A. Einstein

dissabte, 27 d’abril de 2013

Tornant al blog: la primavera i el camp

Aquestes últimes setmanes no he publicat res, ja que he estat enfeinat per un altre costat. De manera que no he trobat el temps per passar les observacions de camp que he anat fent.

Vicia faba (favera)
La primavera és una època en què augmenta la feina al camp. S'ha de començar a treballar el terreny i abonar de cares a plantar els cultius d'estiu. Com són tomateres, pebroteres, esberginies, cogombres, carbassons, i un llarg etcètera que dependrà del gust, l'espai i la disponibilitat que tinguem per cultivar.
Parlant de treballar al camp, vull mostrar un flor preciosa, d'un dels cultius d'hivern, la favera (foto esquerra). Al ser un cultiu comú potser no ens fixem en la bellesa de les seves flors. Es tracta d'una papilionàcia del gènera Vicia, originària de la conca mediterrània, que dóna nom a la seva  família vegetal: fabàcies o papilionàcies.

La primavera, torna el bon temps i les pluges primaverals, també és de forma general, per a moltes espècies animals, l'època d'aparellament i reproducció. De manera que els animals domèstics també ho noten i si poden compleixen les seves funcions biològiques. Pels que tenim a casa animals de granja, aquesta és una època meravellosa:  les llavors germinen i neixen un gran bantall d'espècies vegetals, canviant el paisatge, de la mateixa manera que l'eclosió dels ous obre la vida que hi havia tancada dins la closca i en els mamífers les cries sortim de l'úter matern cap al món exterior.
Així doncs, mostraré unes imatges d'aquesta explosió de vida primaveral, amb el neixament de pollets de gallina, Gallus gallus. Per veure l'eclosió de l'ou, mostraré els pollets nescuts a l'incubadora casolana (una de les feines que m'he dedicat aquesta primavera). (4 fotos a sota)
                                                L'eclosiò de l'ou d'una gallina. Gallus gallus

Reprenent l'estudi de la flora, també he dedicat temps a passar plantes de plecs de diari a l'herbari físic personal, repassar espècies, fotografiar-les, i finalment preparant una web per crear-hi un fitxer botànic. L'he anomenada "el fitxer botànic". La intenció és tenir-la vinculada al blog, com a eina de classificació i ordenació de les espècies vegetals.Text i fotos: Roger Pacreu


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada